Świetna kuchnia włoska
Chcesz dobrze zjeść? Wśród szerokich możliwości, które daje kuchnia z Europy na dużą uwagę zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność aromatów, kolorów i duża porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Naszym rodakom kuchnia włoska, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Popularne potrawy włoskie
Makarony są bazą kuchni włoskiej. Włosi przygotowują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wymyśleć produkty których nie można dodać do tej potrawy. Kolejne ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa Ryby, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty nie mogą się przejeść.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To również lasagne, focaccia, piada oraz szeroki wybór słodyczy – np. tiramisu czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- ricotty, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film